Groot nieuws in de implantatenwereld: de Amerikaanse zorgwaakhond FDA heeft de productie en verkoop van chirurgische matjes per direct stopgezet.

Het gaat om de matjes van de fabrikanten Boston Scientific en Colonplast. De matjes worden gebruikt om verzakkingen in de bekkenbodem bij vrouwen tegen te gaan. Het is echter bekend dat deze implantaten veel problemen kunnen geven: ernstige beperking van de bewegingsvrijheid en chronische pijn, bijvoorbeeld. De betreffende fabrikanten hebben niet aan kunnen tonen dat hun producten voldoende veilig en effectief zijn. Ze hebben 10 dagen gekregen voor het indienen van een plan om de producten van de markt te halen.

Uitzendingen over problemen met implantaten

Het AVROTROS-progamma Radar heeft veel aandacht besteed aan problemen met implantaten in het algemeen, en bekkenbodemmatjes in het bijzonder. Bekijk bijvoorbeeld de eerste uitzending over bekkenbodemmatjes uit 2012, waarin problemen met dit soort implantaten worden belicht, en de documentaire Implant Files: het resultaat van wereldwijd onderzoek. In de Radar-uitzending van vandaag (22 april) wordt bekeken wat de consequenties zijn voor de Nederlandse markt.

Ook op Zorg.nu is veel informatie te vinden over (problemen met) medische implantaten. Al deze informatie vind je bij elkaar in het dossier:

Veiligheid van implantaten