Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) gaat onderzoek doen naar de toepassing van poeptransplantaties bij mensen met prikkelbare darmsyndroom. Om dat succesvol te kunnen doen zoeken ze nog poepdonoren. Dat schrijft RTL Nieuws.

Volgens de Maag Lever Darmstichting komt het prikkelbare darmsyndroom (PDS) vermoedelijk voor bij vijf tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking. Als er bij darmklachten bij onderzoek geen afwijkingen worden geconstateerd, dan heeft de patiënt PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen en komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Transplantatie via de neus

Het onderzoek van het AMC is zeker niet het eerste in zijn soort. 'Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar waar donorpoep tegen kan helpen. Zo weten we al dat het helpt tegen chronische diarree', legt Marc Benninga uit. Hij is arts en hoogleraar maag-, darm- en leverziekten.

Dokters van Morgen bezoekt 'poepbank'

Dokters van Morgen bracht eerder een bezoek aan het AMC en volgde een patiënt die jarenlang last had van een chronische darmontsteking. Niets hielp om zijn geïnfecteerde darm te genezen. De experimentele poeptransplantatie bood uitkomst. Bekijk hier de uitzending:

Dokters van Morgen over poeptransplantaties

Verstoorde bacteriënbalans

Uit onderzoek blijkt dat mensen met buikpijn vaak een verstoring hebben in de bacteriënbalans in hun darmstelstel. Bij een poeptransplantatie vervangen de gezonde bacteriën van de poepdonor de verstoorde bacteriën in de buik van de patiënt. De poep wordt door een slangetje via de neus in het darmstelsel ingebracht.

Weinig donoren zijn geschikt

Uit cijfers van de al bestaande donorbank van het LUMC blijkt hoe moeilijk het is om geschikte donors te vinden. De 'poepbank' is al sinds 2016 geopend en inmiddels hebben zich 170 mensen gemeld. 'Dat lijkt een hoop, maar slechts vijf donoren zijn goed bevonden', vertelt Ed Kuijper, microbioloog bij het LUMC. Meer donoren blijven dus noodzakelijk.

Bron: RTL Nieuws