Ambulancemedewerkers die lid zijn van vakbond FNV gaan volgende week weer actievoeren. Dit doen ze omdat ze 'zeer woedend' zijn over de gang van zaken rond het cao-overleg. Dit terwijl vakbond CNV woensdag nog een principeakkoord bereikte.

'Wij zullen vanaf maandag weer stiptheidsacties houden. Daarna volgen hardere acties', kondigt bestuurder Fred Seifert van FNV Zorg & Welzijn aan. Hij herinnert eraan dat de bond al eerder werkonderbrekingen had aangekondigd. Die gingen niet door, omdat het overleg met werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) werd hervat.

Uit onenigheid over de arbeidsvoorwaarden over het lopende jaar klapte het overleg tussen AZN en FNV. Volgens Seifert waren over 2018 al eerder afspraken gemaakt, maar wilden de werkgevers het ineens alleen nog over volgend jaar hebben. 'Onze leden zijn daar verbolgen over.'

De cao die CNV met de werkgevers is overeengekomen, geldt alleen voor 2019. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de CNV-achterban. Ambulancepersoneel voert al langer actie voor meer loon en minder werkdruk.

FNV vertegenwoordigt volgens de bestuurder 20 tot 25 procent van alle medewerkers in de ambulancesector. Hoeveel dit er bij CNV zijn wil de bond niet zeggen. 'Wij hebben voldoende representativiteit', zegt CNV-onderhandelaar Marco Dons.

'Ik ben content met het bereikte akkoord dat nu na lange tijd eindelijk is bereikt tussen AZN en CNV. Voor alle medewerkers in de ambulancezorg is onder meer een substantiële loonsverhoging overeengekomen', aldus AZN-voorzitter Bert Benthem. 'Zowel AZN als CNV is teleurgesteld over de opstelling van FNV, die opnieuw wegliep van het cao-overleg', vervolgt hij.

Bron: ANP