Ambulancemedewerkers in meerdere regio’s in Nederland leggen volgende week woensdag het werk neer. Ze voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, maakte FNV Zorg & Welzijn maandag bekend.

De protestactie duurt van 12.00 en 14.00 uur. Volgens de vakbond zijn de arbeidsomstandigheden al jaren ver onder de maat. 'Zo is er een structureel tekort aan collega’s en een ongezond hoge werkdruk. Er vindt een leegloop plaats bij de ambulancediensten', zegt Fred Seifert, bestuurder bij FNV.

Onderbezetting

Volgens hem halen, met de huidige bezetting, twintig van de 24 ambulancediensten de wettelijke norm van 15 minuten bij spoed niet. 'Ondanks dat de ambulancewerkers herhaaldelijk alarm hebben geslagen om snel tot structurele oplossingen te komen, weigert werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) met ons hierover in gesprek te gaan', aldus Seifert.

Spoedgevallen

Tijdens de eerste stakingsactie rukken de ambulances alleen uit bij spoedgevallen. Gepland personenvervoer, zoals van het ene ziekenhuis naar het andere, of van ziekenhuis naar verpleeghuis, komen gedurende die twee uur te vervallen. Op markten en pleinen of op standplaatsen zullen sommige ambulancemedewerkers demonstraties geven en in gesprek gaan met omstanders.

Bron: ANP