Ambulancemedewerkers kondigen aan dat ze vanaf dinsdag over gaan op hardere acties. Ze gaan in plaats van stiptheidsacties ook over op werkonderbrekingen. Volgens vakbond FNV vervalt gepland ziekenvervoer en reageren ze alleen op spoedoproepen.

De werkonderbrekingen worden in estafettevorm georganiseerd. Rotterdam geeft dinsdag de aftrap, gevolgd door Leiden een dag later. De medewerkers in Rotterdam leggen het werk tussen 10 en 13 uur neer en verzamelen bij de Markthal. Daar gaan ze flyeren en in gesprek met het publiek.

'Onverantwoord van werkgevers dat het zo ver moet komen'

'De komende weken worden de acties verder opgeschaald. Onverantwoord van werkgevers dat het zo ver heeft moeten komen', zegt Fred Seifert, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

'Tientallen patiënten in Rotterdam vertraging'

Hij voorziet dat 'tientallen' patiënten in Rotterdam 'wat vertraging zullen ondervinden' als gevolg van de werkonderbreking. Ambulance-instellingen zijn volgens Seifert woensdag op de hoogte gebracht om te voorkomen dat behandelingen van patiënten in het gedrang komen.

Twee weken geleden al landelijke acties

Ambulancemedewerkers begonnen twee weken geleden met het voeren van acties door heel het land. Dat gaat om stiptheidsacties, waarbij strikt volgens de cao wordt werkt. De medewerkers willen meer loon en minder werkdruk.

Bij werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Bron: ANP