Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) moet meer doen om ziekenauto's sneller ter plaatse te laten komen. Ambulances in deze regio zouden veel vaker binnen 15 minuten bij patiënten moeten zijn die met grote spoed zorg nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De huidige situatie is voor een belangrijk deel te wijten aan het tekort aan ambulancepersoneel, een landelijk probleem dat in de Randstad nog harder aankomt, maar AZRR zelf gaat ook nog eens 'niet goed genoeg om met de factoren waar de organisatie wel invloed op heeft'.

Volgens de onderzoekers slaagt AZRR er onvoldoende in om personeel te behouden. De 'besturing' van AZRR is ook niet optimaal. Dit leidt onder andere tot vertraagde besluitvorming.

Verslechtering van responstijden

De IGJ en de NZa doken in de kwestie na een melding van zorgverzekeraars over de verslechtering van de responstijden. AZRR nam al wel maatregelen, maar die leidden nog niet tot de gewenste daling van de aanrijtijden.

Bron: ANP