Onderzoekers aan de universiteit van Bari in Italië zijn in staat om met een MRI-scan en kunstmatige intelligentie met redelijke zekerheid te bepalen of iemand de ziekte van Alzheimer krijgt.

Al tien jaar voordat zich de eerste symptomen van Alzheimer voordoen, is de scan door middel van een algoritme in staat om vast te stellen of iemand de ziekte krijgt. Dat schrijft de New Scientist op basis van de onderzoeksresultaten.

Het algoritme leerde het verschil te herkennen tussen gezonde en ongezonde hersenen. Door elke hersenscanfoto op te delen in kleine onderdeeltjes kon het apparaat de verbindingen in zenuwcellen analyseren. De onderzoekers trainden de machine door 67 eerder genomen MRI-scans in te voeren. Daarvan waren 48 hersenscans van alzheimerpatiënten en 29 van de gezonde controlegroep. Vervolgens werd de intelligente scan getest op patiënten. De test bevatte 52 gezonde mensen, 48 alzheimerpatiënten en 48 patiënten waarvan vrijwel zeker was dat ze binnen 2,5 tot negen jaar Alzheimer zouden krijgen.

Tekenen van Alzheimer

Het algoritme bleek in staat om met 86 procent nauwkeurigheid vast te stellen of iemand Alzheimer had of niet en kon met 84 procent zekerheid vaststellen of iemand beginnende symptomen vertoonde. De onderzoekers denken dat de techniek uiteindelijk gebruikt kan worden om Alzheimer in een veel eerder stadium op te sporen.

Bron: Bright.nl