De levering van medicijnen aan klanten van honderden apotheken in Noord-Holland en tientallen ziekenhuizen in Nederland is verstoord geraakt door een softwarefout bij leverancier Pluripharm. Dick Bouma, eigenaar van twintig apotheken rondom Alkmaar, bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door de lokale omroep NH Nieuws. Hij schat in dat momenteel slechts de helft van bestelde geneesmiddelen correct bij de apotheken binnenkomt.

Bouma zegt dat de apotheken als gevolg van de situatie overuren moeten draaien om mensen hun geneesmiddelen te kunnen geven. 'Als er iets niet op voorraad is, raadplegen we andere apotheken of daar nog iets op de plank ligt. Dat kost echter veel tijd. Evenals het voortdurend checken of iets nu wel of niet is geleverd.' Tekorten worden ook opgelost door patiënten vergelijkbare medicijnen te geven van een andere fabrikant, als dat middel wel voorradig is. Tijdelijk afnemen van een andere leverancier is lastig, zegt Bouma, wegens contractuele verplichtingen.

'Snel een oplossing, anders grijpt IGJ in'

Het probleem bij leverancier Pluripharm is ontstaan doordat het bedrijf is overgestapt naar een ander systeem. Tegen NH Nieuws zegt de leverancier de situatie te betreuren. De medicijngroothandel levert volgens Bouma geneesmiddelen aan ongeveer tweehonderd apotheken, voornamelijk in Noord-Holland en aan tientallen ziekenhuizen in heel Nederland.

Deze 'houtje-touwtjesituatie' , zoals Bouma het omschrijft, heeft nog niet tot gevaarlijke situaties geleid. Maar hij maakt zich hierover wel zorgen. 'Als een patiënt bijvoorbeeld niet tijdig kan beschikken over een insulinepreparaat, dan kan dat levensgevaarlijk zijn. Als er niet snel een oplossing komt, voorspelt Bouma dan ook dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat ingrijpen.

Volgens Bouma zegt Pluripharm tegen apothekers te hopen dat de situatie snel opgelost is. Pluripharm was vrijdagavond onbereikbaar voor commentaar.

Bron: ANP MediaWatch / NH Nieuws