Hoe kan betere voeding ons beschermen tegen inname van allerlei medicijnen die we misschien helemaal niet nodig hebben? Dat besprak Antoinette Hertsenberg met Twan Huys in RTL Late Night, naar aanleiding van de uitzending van Dokters van Morgen aanstaande dinsdag.

In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen Dokters van Morgen gaat het over hoe voeding ingezet kan worden als medicijn. 'Wij hebben met drie mensen een proef gedaan. Onder begeleiding van wetenschappers en artsen hebben we hun levensstijl in drie weken proberen te veranderen. Peter, die diabetes type 2 heeft, heeft in drie weken tijd zijn hoeveelheid medicijnen kunnen halveren en misschien is hij er binnenkort wel helemaal vanaf', zegt Antoinette in RTL Late Night.

De drie kandidaten zijn aan de slag gegaan met het Pioppi-dieet, gebaseerd op het dorpje Pioppi in Italië, een van de gezondste dorpjes in de wereld: 'Olijfolie, volle yoghurt, veel groenten, volle kazen. De goede vetten.'

'Het wordt nog onvoldoende toegepast'

Het klinkt zo vanzelfsprekend, letten op je voeding en slechte dingen laten staan. Antoinette: 'Klopt, maar dat is het niet. Het wordt nog onvoldoende toegepast. Er zijn heel veel mensen met diabetes type 2, die medicijnen slikken en daar misschien best vanaf willen. Vraag er als patiënt actief naar bij je huisarts. Ook moeten mensen bij de hand worden genomen en gemotiveerd worden. De baten moeten duidelijk zijn.'

Kijk hier de uitzending van RTL Late Night terug.

Benieuwd naar de uitzending van Dokters van Morgen over voeding als medicijn? Kijk dinsdag 2 oktober om 21.25 uur naar NPO 1. Meer over de uitzendingen lees je in dit artikel.