In de weekeinden voor kerst en oud en nieuw piekt het aantal verkeersongelukken waarbij alcohol een rol speelt. Rond de jaarwisseling zijn er zo'n dertig procent meer alcoholgerelateerde verkeersongelukken en in het weekeinde voor kerst ligt het percentage ruim twintig procent hoger dan in andere weekends. Dit blijkt uit een analyse van de politie in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars .

Op 31 december en 1 januari samen komt dat neer op gemiddeld negentig ongevallen waarbij alcohol in het spel is. Bij vijftien daarvan vallen er ernstig gewonden of doden. De meeste ongelukken gebeuren in de vroege ochtend, tussen 04.00 en 09.00 uur. De ongelukken rond kerst gebeuren volgens het onderzoek vaak iets na middernacht. Op vrijdag, zaterdag en zondag voor kerst zijn het gemiddeld per dag 42 ongevallen, waarbij dertien gewonden of doden vallen.

Man vaker betrokken bij alcoholgerelateerde verkeersongelukken

Uit de analyse blijkt dat mannen veel vaker alcoholgerelateerde verkeersongelukken veroorzaken dan vrouwen (ongeveer 80 tegen 30 procent). De meeste van die ongevallen zijn eenzijdige aanrijdingen.

'Mensen moeten afspreken wie Bob is'

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zegt 'het beeld helaas te herkennen'. De bewindsvrouw vindt dat mensen moeten afspreken wie niet drinkt en dus de Bob is. 'We weten allemaal dat alcohol en verkeer niet samengaan, maar nog steeds kruipen mensen met een borrel op achter het stuur.'

Wat doet alcohol met je lichaam?

Ben jij benieuwd naar hoe jouw lichaam wordt beïnvloed door alcohol?

Dit gebeurt er met je als je alcohol drinkt

Bron: ANP