Vakbond FNV Zorg en Welzijn heeft bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan de bel getrokken over de jeugdpsychiatrische instelling De Bascule in Duivendrecht. Volgens hulpverleners die er werken zijn er zoveel zaken niet op orde dat de situatie onhoudbaar begint te worden.

De werkdruk is te hoog, de bedrijfsvoering is slecht en de wachtlijsten groeien, aldus de FNV. Er is zo weinig tijd en zoveel administratie dat soms niet-gekwalificeerde hulpverleners, zoals stagiairs, worden ingezet bij jongeren met complexe hulpvragen. Uit meldingen bij het meldpunt dat de bond heeft geopend, blijkt dat er bij De Bascule een angstcultuur heerst. Ze vraagt de IGZ om de situatie te onderzoeken.

Bij De Bascule worden kinderen en jongeren met psychische problemen behandeld, zoals ADHD, autisme en depressie.

De instelling zei in een reactie verrast te zijn dat de FNV de IGZ heeft gevraagd een onderzoek in te stellen. 'Wij herkennen het algemene probleem van oplopende wachtlijsten en de grote administratieve druk. Deze situatie geldt helaas niet alleen voor de Bascule, maar voor de hele sector', aldus de instelling in een verklaring. De Bascule zegt er alles aan te doen de werkdruk te verminderen en de wachtlijsten weg te werken.

Bron: ANP