Het fonds She Decides van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) kan al rekenen op steun van zeventien andere landen. Het fonds moet de gevolgen van een anti-abortusbesluit van de Amerikaanse regering ongedaan maken. Donald Trump zette snel na zijn aantreden zijn handtekening onder de Global Gag Rule.

Met deze Global Gag Rule zet hij een streep door voorzieningen voor gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden. Onder deze voorzieningen vallen anticonceptie, seksuele voorlichting, een veilige abortus en verloskundige zorg. Amerika legt zelfs een verbod op aan organisaties die vrouwen voorlichten dat abortus een optie is. Dit zijn wel organisaties die financiële steun krijgen van Amerika.

'Voorkom dat vrouwen en meisjes in de steek gelaten worden'

Volgens Ploumen ontstaat er door de Global Gag Rule een enorm gat. Ploumen: 'Dat gat kan alleen gedicht worden als er stevige internationale respons komt, van zowel regeringen, hulporganisaties, particuliere organisaties als burgers. Dit om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in de steek worden gelaten. Want ook zij moeten zelf kunnen beslissen of ze kinderen willen, met wie en wanneer.'

Onder meer Canada, België, Luxemburg, Zweden en Finland hebben publiekelijk hun steun voor het fonds uitgesproken, de andere landen willen daar later mee naar buiten treden, zegt een woordvoerster van het ministerie.

Teller staat op 20 miljoen

Het kabinet stort 10 miljoen euro in het fonds. Op 2 maart is er in België een internationale conferentie over het onderwerp. Dat land maakte donderdag bekend ook 10 miljoen te storten. Op de conferentie in Brussel laten ook de andere landen weten hoeveel geld ze in het fonds gaan steken.

Benefietconcert

Internationaal is er veel aandacht voor het initiatief van de minister. Ook veel particulieren willen geld geven. Op sociale media stromen steunbetuigingen van over de hele wereld binnen. Ploumen zelf heeft al aangegeven iets te zien in een internationaal benefietconcert, à la Live Aid in 1985.

Bron: ANP/Metro