Miljarden bacteriën in de darmen kunnen blijven bestaan omdat jouw afweersysteem daarvoor een stof kan aanmaken. Het stofje dat onder andere ontstaat bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan' zit bijvoorbeeld in kaas, vlees, brood en bananen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten (MLD) van het Erasmus MC.

Als tryptofaan wordt afgebroken dan wordt er in de hersenen serotonine aangemaakt. Serotonine staat bekend als het 'love hormone'. Serotonine vertelt het afweersysteem dat het tolerant kan reageren op darmbacteriën.

Prikkelbaar Darmsyndroom

De ontdekking van het effect van dit stofje is goed nieuws voor mensen met darmaandoeningen. Het kan positief werken in de behandeling van bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en Prikkelbaar Darmsyndroom. Volgens het Erasmuc MC komt het Prikkelbaar Darmsyndroom vaak voor in Nederland. Vijf tot twintig procent van de Nederlanders heeft er in min of meerdere mate last van.

'Een liefdesdrankje'

Hoofd van het MLD-laboratorium Maikel Peppelenbosch legt meer uit over het onderzoek. 'Een van de afbraakproducten van tryptofaan, kynurenine, blijkt als een liefdesdrankje te werken voor de dendritische cellen van het afweersysteem. Die geven onder invloed van kynurenine de boodschap af dat het afweersysteem de darmcellen met rust mag laten.'

Bewerkte vleessoorten

In bewerkte vleessoorten zoals gedroogde salami zitten hoge gehaltes tryptofaan. Peppelenbosch: 'Bij mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom viel het al op dat ze relatief vaak producten als gedroogde worstjes eten. Wellicht blijkt daaruit dat deze patiënten een soort natuurlijke behoefte hebben aan veel tryptofaan omdat bij de afbraak ervan kynurenine vrij komt.'

Bron: NU.nl/Erasmus MC