Ruim 60 procent van de (ex-)kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten, zo bericht de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in een persbericht. De federatie roept de politiek op tot een wetswijziging die voor patiënten het 'recht om vergeten te worden' mogelijk maakt, waardoor ze weer met een schone lei kunnen beginnen. 

De ORV is een verzekering die bij het overlijden geld uitkeert aan de nabestaanden, meestal afgesloten voor een hypotheek, aanvullend pensioen of lening. Uit het onderzoek van NFK bleek dat zes op de tien kankerpatiënten vanwege hun diagnose geweigerd werden door de verzekeraar. Een kwart moest zelf weigeren, omdat de kosten bovenop de basispremie te hoog werden. 

Honderden euro's boven basispremie 

De (ex-)patiënten waarbij het wel was gelukt om een verzekering af te sluiten, was de premie soms honderden euro’s boven de basispremie. 'Ik heb in de eerste twee jaar een premie van ruim 170 euro moeten betalen. De reguliere premie is 16,53 euro. Op het moment van afsluiten was ik zes jaar 'schoon'. Het voelt als met terugwerkende kracht gestraft worden', aldus een ex-patiënt. 

Recht om vergeten te worden 

Zelfs vijf jaar na de diagnose lukt het kankerpatiënten niet om een ORV af te sluiten, terwijl dit in de oncologie een belangrijke grens is. Na vijf jaar is namelijk de kans op terugkeer van kanker flink afgenomen. Nu wil de NFK een wetswijziging om het 'recht om vergeten te worden' voor (ex-)kankerpatiënten te regelen. Hiermee zouden de gegevens van de patiënten verwijderd worden, waardoor ze met een schone lei makkelijker een verzekering af zouden kunnen sluiten. D66 steunt de oproep van NFK.

Meer weten over de overlijdensrisicoverzekering? Lees ook:

Bron: Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties