Enge plaatjes die op sigarettenpakjes staan, hebben nauwelijks effect op rokers en niet-rokers. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid wijst dat uit.

Een jaar geleden werden de afbeeldingen op sigarettenpakjes ingevoerd en sinds vorige maand is het verboden om sigarettenpakjes te verkopen zonder waarschuwende teksten en akelige foto’s. In het onderzoek is te lezen dat de afschrikwekkende werking van de plaatjes vooraf hoger werd ingeschat.

'Er treedt gewenning op nu de plaatjes erop staan'

In het onderzoek staat dat 'nu de plaatjes daadwerkelijk op de pakjes te zien zijn, het erop lijkt dat er gewenning optreedt'. Waar eerst 21 procent van de rokers dacht dat de plaatjes een afschrikwekkende werking zouden hebben, denkt nu negen procent dat nog maar. Ook is de uitwerking op niet-rokers minder dan verwacht, van 42 naar dertig procent. Ongeveer een kwart van de mensen geeft aan minder snel een sigaret op te steken door de plaatjes op de pakjes.

'Plaatjes zijn te extreem'

Het verbaast hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen aan de Maastricht University niet, zegt hij tegen BNR. Volgens de hoogleraar zijn de afbeeldingen op de plaatjes te extreem. Hij vindt het wel een goed idee om de pakjes minder aantrekkelijk te maken. 'Mensen denken als ze die beelden zien: dit zal mij niet zo snel overkomen en ze kijken weg. Er zit geen verhaal achter en er staat niet bij hoe groot de kans is dat jou dit overkomt.'

'Verander de plaatjes regelmatig'

Carel Jansen, hoogleraar gespecialiseerd in gezondheids- en angstcommunicatie, voorzag in 2015 al dat de plaatjes niet zouden werken. Tegen BNR zegt hij dat er toch wel een positief effect is. 'Niet-rokers zien in de plaatjes een aanleiding om het gesprek aan te gaan met rokers over hun gedrag, en die sociale druk kan wel effect hebben.' Jansen denkt dat gewenning aan de afbeeldingen tegengegaan kan worden door de foto's regelmatig te veranderen. Mensen zouden zich volgens de hoogleraar ook beter met de plaatjes kunnen identificeren als de afbeeldingen beter gekozen worden.

Bron: BNR