Het lukt personen die antidepressiva slikken vaak niet om het op de juiste manier af te bouwen. Dit kan leiden tot onnodige klachten bij de patiënt. Artsen-, apothekers- en patiëntenorganisaties komen daarom met een gezamenlijke aanbeveling die alle partijen moet helpen.

'Afbouwen is eigenlijk maatwerk. Er is goede begeleiding nodig door de behandelend arts, huisarts of psychiater, zodat tijdens het afbouwen van de antidepressiva wordt gekeken of het schema wat de patiënt aanhoudt wel werkt', zegt psychiater Eric Ruhe die meewerkte aan het advies.

'Onttrekkingsverschijnselen lijken op terugval'

'De onttrekkingsverschijnselen kunnen lijken op een terugval, van bijvoorbeeld een depressie. Er kan bijvoorbeeld somberheid optreden. Dan worden mensen vaak bang en stoppen ze met het afbouwen. En dat is zonde.'

Ruhe zegt dat er soms een tussenstap nodig is voor het goed afbouwen van antidepressiva. Dat betekent dat de patiënt een lagere dosering van het medicijn slikt, maar dit is niet altijd even makkelijk. Dit omdat het niet altijd makkelijk te verkrijgen is.

'Eén pil in twintig stukjes'

'Zodra een dosering zo moet worden verkleint dat je één pil in twintig stukjes moet snijden, gaat dat natuurlijk niet lukken. Soms zie ik mensen die de korrels natellen. Dit kan leiden tot een onjuiste dosering.' Volgens apotheker Evelyn Schuil kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. 'De depressie kan weer terugkomen of je krijgt juist last van bijwerkingen.'

Zelf dokteren met antidepressiva en de doseringen zelf aanpassen is niet veilig. Patiënten die de medicatie willen afbouwen moeten daarom naar de apotheek voor een bereiding op maat. Maar dat is kostbaar en minder eenvoudig te verkrijgen. Daarnaast vergoeden verzekeraars ook lang niet altijd een op maat gemaakt medicijn.

Bron: Nieuwsuur