De helft (49 procent) van de jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar vindt dat een paar keer per jaar een xtc-pilletje nemen moet kunnen. Dat meldt het EenVandaag Opiniepanel na onderzoek in oktober onder bijna 25.000 mensen.

Jong en oud denken verschillend over het gebruik van xtc. Zeven op de tien (69 procent) 35-plussers vinden het af en toe slikken van xtc wél een probleem. Zij trekken vaak een grens tussen softdrugs en harddrugs. 

'Achter het gebruik van harddrugs zit een grote georganiseerde misdaad. Zolang we vinden dat partydrugs als xtc moeten kunnen, houden we dit in stand', schrijft een deelnemer van het onderzoek. 78 procent van de deelnemers vindt dat burgers die recreatief harddrugs gebruiken onderdeel uitmaken van de keten van drugscriminaliteit. 

Drugsgebruikers voelen zich niet medeverantwoordelijk

Van de 1000 harddrugsgebruikers die aan het onderzoek meededen, vindt 86 procent van hen dat je als gebruiker niet medeverantwoordelijk bent voor het in stand houden van de criminaliteit rondom harddrugs. Als dealers hun drugs in Nederland niet kwijtraken, raken ze het in het buitenland wel kwijt denken ze. 

Drugsgebruik vooral tijdens feestjes

Van de ondervraagde jongeren zegt 43 procent dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om xtc of MDMA te gebruiken. Vooral als jongeren naar een feestje of festival gaan, is het gebruik van xtc heel normaal. 

Meerderheid voor legalisering softdrugs

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent voorstander is van het volledig legaliseren van softdrugs in Nederland. De proef met de door de overheid gereguleerde wietteelt, beter bekend als staatswiet, vinden ze dan ook een goed plan. 

Driekwart (72 procent) ziet een speciale anti-drugseenheid met gespecialiseerde kennis als een goede mogelijkheid om de drugscriminaliteit harder aan te pakken. Minister Grapperhaus bekijkt de mogelijkheid om zo'n eenheid op te richten. 

Bron: ANP MediaWatch / EenVandaag