Gemeente Zwolle biedt al haar inwoners een gratis cursus 'hoe-te-reanimeren-met-een-AED' aan. Alle Zwollenaren zijn welkom bij de Koninklijke EHBO-vereniging in Zwolle. Dit meldt De Stentor op haar website.

Na deelname kunnen de cursisten via een speciaal alertsysteem ingeschakeld worden als iemand in de omgeving een hartaanval krijgt. De gemeente stelt in een persbericht dat de meeste hartaanvallen in en rond het huis gebeuren. ‘De eerste zes minuten zijn op dat moment cruciaal. Familie, vrienden of buurtbewoners die kunnen helpen door te reanimeren met behulp van een AED zijn dan heel belangrijk.'

Hulpmiddel

'Reanimeren en het gebruik van een AED is niet moeilijk', schrijft de gemeente. De Automatische Externe Defibrillator (AED), is een hulpmiddel bij een hartstilstand. Tijdens de cursus leren de Zwollenaren reanimeren en hoe ze een AED moeten aansluiten en gebruiken. Als ze slagen ontvangen ze een certificaat en zijn ze officieel AED-bediener. Ook ontvangen de deelnemers een jaarlijkse opfriscursus. Daar oefenen ze de vaardigheden nog een keer.

Oproep

Bij een hartstilstand in de omgeving ontvangen de gecertificeerde Zwollenaren een oproep via hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer.  Het doel is om de slachtoffers zo snel mogelijk te kunnen reanimeren en zo hun overlevingskans te vergroten.

Zwollenaren kunnen zich aanmelden via www.zwolle.nl/aedcursus.

Bron: De Stentor