Plekken waar veel kinderen komen zoals speeltuinen, dierentuinen en zwembaden moeten rookvrij worden. Dit vinden de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De partijen verenigen zich in de Alliantie Nederland Rookvrij en komen met een nieuwe actie.

Ze zijn blij dat er 550 sportclubs rookvrij zijn, maar dat is ze dus lang niet genoeg. 'Iedereen kan vanaf maandag ook daadwerkelijk zelf actie ondernemen: via het nieuwe online platform rookvrij.nl . Met een druk op de knop laat je weten welke speelplekken, sportvelden en schoolpleinen in jouw buurt rookvrij zouden moeten worden', zeggen ze.

'Zien roken, doet roken'

'Met deze online-handtekeningenactie kun je dus ook zelf een begin maken met het beschermen van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook en voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Want helaas geldt: zien roken, doet roken', aldus het strijdlustige gezelschap.

Acht van de tien Nederlanders willen rookvrije plekken voor kinderen

Zeker acht van de tien Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden, blijkt volgens de initiatiefnemers uit recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Toch woonden in 2014 nog zo'n 100.000 kinderen tot vier jaar jaar in een huis waar werd gerookt.

Bron: ANP