'Ik pas, 40 dagen geen druppel alcohol', de actie van Stichting Positieve Leefstijl (IkPas) in samenwerking met KBO-PCOB, moet zorgen voor bewustwording rondom alcoholgebruik. Voor Nederlanders is het gebruik van alcohol heel vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven. Dit zegt KBO-PCOB. De actie start op 6 maart.

Onbewust drinken we steeds vaker en meer alcohol. Juist in het drinken uit gewoonte schuilt gevaar, want hoe weet je of je nog zonder kunt?', zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa. Vooral gepensioneerden gaan overmatig drinken. Voor hen is het zogenaamde 'eeuwige weekend' aangebroken. Volgens een persbericht van KBO-PCOB gaan 55+'ers op latere leeftijd vaker overmatig drinken.

Anders nadenken over alcohol

Martijn Planken, campagnecoördinator IkPas, zegt dat het tijdelijk stoppen met alcohol drinken fysieke en mentale voordelen heeft. 'Door meedoen doorbreek je vaak vastgeroeste patronen en ga je anders nadenken over het gebruik van alcohol, en daar is het ons om te doen', vut vult hij aan. Beide organisaties willen mensen laten nadenken over hun drankgebruik. Daarom hebben zij de handen ineengeslagen. Ook het kabinet wil de strijd met (overmatig) drankgebruik aangaan. 

In 2018 was de actie van KBO-PCOB al een succes met 1500 deelnemers. Door de krachten van beide organisaties te bundelen hopen zij een nog grotere groep mensen bewust te laten worden van hun drankgebruik.

Ook de uitdaging aangaan?

De actie start op woensdag 6 maart – de dag na Carnaval. Wil je ook meedoen of wil je meer informatie? Kijk dan op www.ikpas.nl of www.ikpas.nl/40dagengeendruppel.

Bron: KNO-PCOB