Het aantal vastgestelde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is opgelopen tot achttien. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe gevallen gemeld. Bijna alle nieuwe personen bij wie het virus is vastgesteld, zijn ofwel in Noord-Italië geweest of zijn familie van eerder besmette mensen, aldus het instituut.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Dagelijks overzicht van nieuwe patiënten

De woonplaats van de patiënten heeft het RIVM niet bekendgemaakt. 'Het aantal gevallen loopt op. Daarmee wordt het teveel om dit van iedere patiënt afzonderlijk bekend te maken', licht een woordvoerder toe. Het instituut komt dagelijks met een nieuw overzicht van het aantal besmettingen. Het is aan de GGD'en om inwoners te informeren over besmettingen in hun gebied, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Een van de nieuwe patiënten komt uit de gemeente Houten. Het zou kunnen dat hij het virus vorige week heeft opgelopen op een beurs in Duitsland. De man heeft geen link met andere patiënten, laat de gemeente weten.

Thuis in quarantaine

Een andere besmette persoon komt uit Oss. Hij en zijn gezinsleden zitten thuis in quarantaine, laat de gemeente weten. De man was in het gebied in Noord-Italië geweest waar zich meer besmettingen voordeden. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans prijst het gezin, omdat het precies heeft gedaan wat het RIVM en de GGD aanraden. 'De man heeft zich direct laten testen toen hij klachten kreeg na zijn Italië-reis. En direct zichzelf en zijn gezin thuis in quarantaine gezet. Er is daardoor geen contact met anderen geweest.'

De gemeente Coevorden meldt dat de partner van een patiënt uit Dalen het virus heeft. Onder de besmette mensen is verder een stel uit Utrecht. Burgemeester van Loon op Zand Hanne van Aart heeft aan Omroep Brabant laten weten dat ook daar weer iemand positief is getest, de vijfde persoon uit haar gemeente.

Bron: ANP