Huisartsen mogen de abortuspil toch niet verstrekken, dat heeft het kabinet-Rutte III besloten.

In het begin van dit jaar wilde oud-minister Schippers van Volksgezondheid de abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar maken. Met de pil kan de zwangerschap in de eerste zestien dagen na bevruchting worden beëindigd.

Vertrouwde omgeving

Door de maatregel wilde de minister ervoor zorgen dat vrouwen de mogelijkheid kregen om de keuze bij de vertrouwde huisarts te maken. Schippers wilde op die manier ervoor zorgen dat het minder vaak tot een abortus komt. De huisarts moest daarvoor zijn opgeleid, samenwerken met ziekenhuizen en klinieken en verantwoording afleggen.

Christelijke partijen

Het idee van de verstrekking van de abortuspil bij de huisarts stamt al uit 2015, maar werd in die tijd tegengehouden door Christenunie en SGP. In deze jaargang is behalve die partijen ook de CDA tegen het idee.

Excuses

Premier Mark Rutte is donderdag door het stof gegaan voor de verwarring die hij heeft gecreëerd over de abortuspil. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat die niet beschikbaar komt bij de huisarts, maar dit was de afgelopen weken allesbehalve duidelijk.

Rutte sprak dit in het regeringsdebat dus tegen, maar erkent nu dat hij de abortuspil verwarde met de NIP-test, waarmee ernstige aangeboren aandoeningen kunnen worden opgespoord tijdens de zwangerschap. 'Het was een misverstand aan mijn kant, het was op geen enkele manier bedoeld om daar geheimzinnig over te doen', aldus Rutte.

De abortuspil is wel nog steeds verkrijgbaar bij abortusklinieken.

Bron: Nu.nl