De abortuspil moet verkrijgbaar worden bij de huisarts. Dat vinden GroenLinks en de PvdA, die een initiatiefwetsvoorstel indienen. Ook de huisartsen scharen zich achter het plan van beide partijen. In de huidige situatie kunnen vrouwen de pil alleen bij een ziekenhuis of abortuskliniek krijgen.

Over de abortuspil was de afgelopen jaren veel te doen. In 2016 wilde toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de pil al beschikbaar maken bij de huisarts. De huidige coalitie voelt daar niets voor.

Volgens GroenLinks zit er een duidelijk verschil tussen het oude plan van Schippers en het initiatiefwetsvoorstel: GL en de PvdA willen niet dat huisartsen allemaal apart een vergunning moeten aanvragen.

'Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid en toegang tot zorg voor alle vrouwen', vindt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GL). Haar PvdA-collega Sharon Dijksma spreekt van 'een belangrijke stap vooruit'.

NHG: abortuspil snel beschikbaar stellen bij huisarts

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) steunt dit wetsvoorstel van de beide partijen. Peter Leusink, huisarts en lid van de expertgroep Seksuele Gezondheid van het NHG zegt tegen EenVandaag: 'Wij zouden de abortuspil graag zelf willen verstrekken als huisarts. We merken ook dat steeds meer vrouwen erom vragen. Het gaat wat ons betreft echt om keuzevrijheid hier.'

Bron: ANP/EenVandaag