De hoeveelheid werkende mensen met een burn-out is in twee jaar tijd met de helft gestegen. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Nyenrode en het tijdschrift Intermediair. Vijftien procent van de vrouwen en negen procent van de mannen heeft ooit een burn-out meegemaakt.

Vijftien procent van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of een burn-out te hebben gehad. Twee jaar geleden was dit 9,4 procent. Ook bij de mannen steeg het aantal gevallen in diezelfde periode flink van zes naar negen procent. De onderzoekers ondervroegen 72.000 werkenden over hun eigen werkbeleving. Ook moesten ze aangeven of hun burn-out was vastgesteld door hun huisarts. Het is voor het eerst die vraag in een onderzoek wordt gesteld.

Tijdelijke contracten

Nyenrode-onderzoeker Jaap van Muijen zegt in De Volkskrant dat dit komt door de 'wildgroei' aan tijdelijke contracten. 'Uit ons onderzoek blijkt ook dat mensen met een vast dienstverband minder risico lopen op een burn-out. Hetzelfde geldt voor tweeverdieners, die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner, en voor hoogopgeleiden. Hoe groter de inkomensonzekerheid, des te groter het burn-outrisico', legt hij uit.

Emotioneel belastende beroepen

Het verschil in burn-outgevallen tussen man en vrouw komt volgens Muijen doordat vrouwen buiten het werk om meer taken op zich nemen, zoals opvoeding en mantelzorg. Al denkt Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, dat er ook een andere factor speelt.  'Vrouwen kiezen vaker een emotioneel belastend beroep, zoals onderwijs en zorg.' Werknemers in deze vakgebieden hebben relatief vaak last van een burn-out, zo blijkt uit het onderzoek.

Bron: De Volkskrant