Doktoren van over de hele wereld zagen afgelopen lente, toen mensen het verzoek kregen binnen te blijven vanwege het coronavirus, een daling in het aantal vroeggeboortes. Dat schrijft de New York Times. In Nederland lijkt ook sprake van een daling, vertelt Martijn Oudijk, gynaecoloog in het Amsterdam UMC en voorzitter van de Pijler Foeto-Maternale Geneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Volgens Oudijk moeten de cijfers nader bestudeerd worden voor met zekerheid kan worden gezegd of precies dezelfde trend zich ook in Nederland voordoet.

Als baby's geboren worden voor 37 weken is er sprake van vroeggeboorte. Oudijk: 'je mag dat niet beschouwen als een geboorte die "zomaar" te vroeg komt. Wij zien dat echt als afwijkend beloop van de zwangerschap, als een ziektebeeld. Hoe eerder zo'n vroeggeboorte optreedt, des te meer complicaties er ook kunnen zijn'. Volgens Oudijk is vroeggeboorte een belangrijke oorzaak van sterfte onder pasgeborenen.

'We hebben dit nog nooit eerder gezien'

Het is dus van belang te bekijken hoe het kan dat die vroeggeboortes nu lijken af te nemen. Volgens Oudijk is de daling erg opvallend: 'dit hebben we nog nooit eerder gezien'. In welke mate er sprake is van een afname wordt nu onderzocht. Oudijk: 'het is lastig om op korte termijn met hele betrouwbare data te komen, maar we zijn ermee bezig'.

Oudijk hoopt dat er dan meer duidelijkheid komt over de reden van de afname van de vroeggeboortes. 'Je wil natuurlijk graag weten wat het mechanisme erachter is, zodat we daar misschien in de toekomst profijt van hebben'. Het kan dan helpen te weten in welke hoek de vroeggeboortes afnemen. 'Dan krijg je waarschijnlijk wel een idee waar het 'm in zit: nam de fysieke activiteit van zwangere vrouwen af, of hadden zij een hele zware baan en konden ze nu meer thuiszitten?'

Minder infecties, soa's of een betere luchtkwaliteit?

Volgens Oudijk zijn er vanuit de GGD ook aanwijzingen dat er minder luchtweginfecties en soa's rondgaan. 'De New York Times noemt ook de verbetering van de luchtkwaliteit als mogelijke oorzaak', vertelt hij. 'Dat lijkt mij niet heel waarschijnlijk, want we zagen al een afname van de vroeggeboortes in de eerste weken van de lockdown'.

Kunnen de bevindingen uiteindelijk resulteren in een ander advies aan zwangere vrouwen? Misschien wel. Oudijk: 'we zeggen nu eigenlijk dat bijna alles mag. Misschien zijn we daar toch wat te soepel in'. Maar, zo voegt hij toe: is het toch de luchtvervuiling? 'Daar kunnen wij als gynaecologen alleen niet zoveel aan doen'.