Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen medio 2015 en medio 2016 stierven 1035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting vier jaar eerder. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel.

Eerder was deze 'potentieel vermijdbare sterfte' juist sterk gedaald, onder meer door de invoering van een veiligheidsprogramma. 'Extra inspanningen zijn nodig om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen nog verder te verbeteren', stelt het Nivel.

Verbetermogelijkheden

Volgens het gezondheidsinstituut liggen er mogelijkheden tot verbeteringen, onder meer op het gebied van het stellen van diagnoses bij patiënten en het veilig omgaan met medicijnen. 'Ook operatieve ingrepen, zoals de maag-darmchirurgie en de plaatsing van gewrichtsprotheses laten nog hogere risico's zien. Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol', aldus het Nivel.

Patiëntveiligheid bevorderen

Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), had natuurlijk liever gezien dat de patiëntveiligheid verder was vergroot. 'Ieder vermijdbaar sterfgeval is er een teveel. Vandaar dat de ziekenhuizen de uitkomsten van deze monitor zullen gebruiken om de patiëntveiligheid verder te verbeteren.' Volgens Van Rooy speelt ook de veranderende zorg een rol. 'De ziekenhuiszorg wordt steeds ingewikkelder, de patiënten steeds ouder en de zorg vindt steeds vaker plaats buiten de muren van het ziekenhuis.'

Zorgwekkende cijfers

Patiëntenfederatie Nederland noemt de ontwikkeling zorgwekkend. 'Per dag overlijden in Nederlandse ziekenhuizen drie mensen terwijl dat niet nodig was. Dat zijn er dus drie te veel. Dat aantal neemt niet af', aldus de federatie.

Levensverwachting van vijf jaar

Van de duizend mensen die per jaar onnodig sterven, had een kwart ten minste nog een levensverwachting van meer dan vijf jaar. Vaak gaat het mis bij relatief eenvoudige ingrepen of ziektebeelden. 'Het lijkt erop dat er dan te veel op routine wordt gewerkt, terwijl bij ingewikkelde medische handelingen veel secuurder wordt gewerkt', stelt de patiëntenorganisatie.

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) laat weten zich zorgen te maken over deze cijfers en zegt de brancheorganisaties uit te willen nodigen. Zo wil hij ze vragen naar concrete voorstellen om vermijdbare sterfte te voorkomen. Het ministerie sluit niet uit dat er extra geld wordt uitgetrokken, als dat nodig is om toekomstige voorstellen te realiseren.

Bron: ANP, NVZ