Minister Bruins (Medische Zorg) verwacht in 2019 fors meer meldingen van dreigende en daadwerkelijke medicijntekorten door farmaceutische bedrijven. Hij houdt rekening met een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, bericht het AD.

Het AD meldt dat Nederlanders de laatste jaren steeds moeilijker aan de geneesmiddelen komen die hun leven draaglijker moet maken, zoals Parkinson-medicatie of de anticonceptiepil. 

De oorzaak van de leveringsproblemen ligt meestal bij productievertragingen in landen ver weg. Minister Bruins wil dat EU-lidstaten desnoods zelf grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Dan hoeven medicijngebruikers niet te lijden onder de haperende productie in landen als China en India. Als andere oplossing noemt Bruins een 'medicijn-buffer', waarmee hij een grote voorraad bedoelt die kan worden gebruikt als er leveringsproblemen optreden. 

Forse stijging meldingen 

Apothekersorganisatie KNMP gaf vorige maand al aan dat het probleem van de tekorten aan geneesmiddelen dit jaar groter zal worden. Die omvang van de groei blijkt nu uit harde cijfers. Het aantal meldingen over (verwachte) tekorten tussen begin januari en eind augustus is fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, van 1065 naar 2044.

Update 14:45 uur: reactie Patiëntenfederatie

Patiëntenfederatie Nederland roept de politiek, apothekers, fabrikanten van geneesmiddelen en de groothandel opnieuw op om een oplossing te vinden voor het groeiende medicijntekort. De patiëntenorganisatie wil dat fabrikanten en groothandels grotere voorraden medicijnen gaan aanhouden. Daarbij moeten apothekers hun klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is en welke andere mogelijkheden er zijn voor de patiënt, zegt een woordvoerster van de Patiëntenfederatie.

Patiëntenfederatie Nederland vindt het 'onbestaanbaar' dat zoveel mensen moeten wachten op voorgeschreven medicijnen. 'Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan', aldus de organisatie.

Bron: ANP Mediawatch / AD