Wereldwijd is het aantal kinderen en tieners met ernstig overgewicht de afgelopen 40 jaar vertienvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Oost-Azië

In welvarende Europese landen stabiliseert het aantal kinderen met obesitas, maar in andere delen van de wereld stijgt dit aantal. In Oost-Azië vond de grootste toename van jongeren met overgewicht plaats. in China en India nam dit aantal explosief toe. Polynesië en Miconesië hebben het grootste percentage jongeren met obesitas. In die landen heeft ongeveer de helft overgewicht. In Nederland heeft 2,7 procent van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar obesitas.

De onderzoekers verwachten dat wereldwijd op korte termijn meer kinderen zullen zijn met obesitas, dan met ondergewicht. In 2016 waren 192 miljoen kinderen ondervoed en hadden 213 miljoen mensen overgewicht.

Reclame

Een verklaring voor deze toename is de beschikbaarheid van reclame voor goedkoop en vetrijk voedsel, concluderen de onderzoekers. De Wereld Obesitas Federatie waarschuwen dat de wereldwijde kosten voor het het behandelen van medische klachten, die worden veroorzaakt door obesitas, na 2025 boven een biljoen euro zullen liggen.

Voor het onderzoek van de WHO werd in 200 landen gekeken naar ontwikkeling van obesitas. Het uitgebreide onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Bron: Nu.nl