Steeds vaker gebruiken mensen lachgas terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Dat concludeert de NOS, die er cijfers over opvroeg bij de politie. Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, blijkt dit jaar tot nu toe al 2,5 keer zo hoog als in heel vorig jaar.

De politie maakte een inventarisatie van het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was. "Bijvoorbeeld rijden onder invloed, ongevallen en gevaarlijk rijgedrag", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen de NOS. Duizenden processen-verbaal zijn doorzocht op de term lachgas in combinatie met de woorden ballon, gasfles of cilinder. In 2016 ging het om 60 gevallen, in 2017 130, in 2018 380 en dit jaar tot nu toe 960.

Jongeren zien risico niet in

Uit een onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert deed met de NOS, komt ook naar voren dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. 47 procent van de ondervraagden denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt.

Aandacht nodig voor lachgas in het verkeer

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat meer aandacht vragen voor lachgas in het verkeer. 'We gaan via social media aandacht vragen', zegt een woordvoerder van de organisatie. 'Het zijn voornamelijk jongeren die lachgas steeds vaker gebruiken, en zij zijn via sociale kanalen het best te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Instagram.' Ook via Facebook en Twitter wordt er op de gevaren gewezen. 'We schrikken van de cijfers. Onze missie is om iedereen veilig over straat te laten gaan.'

Bron: ANP