De afgelopen jaren wordt er steeds vaker euthanasie toegepast. Dat meldt de NOS op basis van een publicatie van drie Nederlandse wetenschappers in het Amerikaanse vakblad The New England Journal of Medicine. Volgens hen is het toepassen van euthanasie in Nederland een stuk normaler geworden.

In het artikel staat dat het toedienen van palliatieve sedatie en levensverkortende medicatie een 'gangbare praktijk' is geworden voor Nederlandse artsen. Ook concluderen zij dat er in 1990 bij 1,7 procent van alle doden euthanasie is toegepast, terwijl dit in 2015 is gestegen tot 4,5 procent.

De wetenschappers, die 25 jaar euthanasie in Nederland hebben bestudeerd, baseren hun cijfers op basis van ingevulde vragenlijsten van artsen over pas geleden overleden patiënten. De wetenschappers zijn werkzaam voor Erasmus MC in Rotterdam, VUmc in Amsterdam en UMC in Utrecht.

'Artsen zijn bereid euthanasie te verlenen'

Onderzoeker Agnes van der Heide van het Erasmus MC zegt tegen persbureau AP dat 'het erop lijkt dat patiënten tegenwoordig om euthanasie durven te vragen en dat artsen bereid zijn om het te verlenen'.

Tien procent in een jaar

De stijging van het aantal euthanasiegevallen is bij de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie ook niet onopgemerkt gebleven. Uit het meest recente jaarverslag is op te maken dat in een jaar tijd tien procent meer mensen euthanasie hebben gepleegd.  

Euthanasie in Nederland

In Nederland is sinds 2002 euthanasie legaal. Daarvoor werd het ook al toegepast, maar was het nog niet in de wet vastgelegd. De helft van de Nederlandse aanvragen voor euthanasie worden in Nederland toegekend. De redenen voor euthanasie zijn in 92 procent van de gevallen een dodelijke ziekte, een vroeg stadium van dementie, een psychische stoornis of ernstige gezondheidsklachten door ouderdom. Een derde van de mensen op wie euthanasie is toegepast, is ouder dan tachtig jaar.

Bron: NOS