Het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 wordt in Nederland zwaar onderschat. De 'oversterfte' ligt in werkelijkheid bijna twee keer zo hoog als het aantal officieel gerapporteerde overlijdens, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie over de ontwikkeling van de epidemie in Europa. Het aantal coronadoden in België nadert de 9000 en is nu 'bijna 2,2 keer hoger dan in het zwaarste griepseizoen in recente tijden'.

Ook in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk geven de autoriteiten met hun cijfers een te laag beeld van het werkelijke aantal personen dat aan het longvirus is bezweken, stelt Van Gucht. België krijgt geregeld uit het buitenland commentaar op het hoge aantal sterfgevallen dat aan corona wordt toegeschreven, maar volgens de viroloog 'heeft onze nauwkeurige manier van tellen daar veel mee te maken. Het aantal overlijdens dat we rapporteren, komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte'. Daarbij is België een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking.

'Eind maart, begin april werd er in bijna heel West-Europa extreme oversterfte gemeten', aldus Van Gucht. Sinds 13 april daalt het aantal meer dan gemiddelde overlijdens in heel Europa behalve in het Verenigd Koninkrijk, zei hij.

Totale aantal sterfgevallen daalt

Vrijdag werd bekend dat het totale aantal sterfgevallen dalende is. Wel overleden vorige week nog honderd meer mensen dan te verwachten viel als de uitbraak van het coronavirus er niet was geweest. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de eerste week van mei overleden naar schatting ruim 3000 mensen. Onder normale omstandigheden was dat 2900 geweest, denken de onderzoekers. Zij hebben dat ingeschat door het sterftecijfer in voorgaande weken te analyseren. Daarbij is ook rekening gehouden met wisselingen in de temperatuur en griepgolven. Een week eerder lag het sterftecijfer nog boven de 3300.

Van 9 maart tot en met 10 mei zijn volgens de onderzoekers bijna 9000 mensen meer overleden dan normaal. Daarmee staat volgens Traag niet vast dat die allemaal aan COVID-19 zijn overleden. Er kunnen ook zorgmijders tussen zitten. Dat zijn mensen die andere medische klachten hadden maar vanwege de uitbraak van corona niet naar de huisarts zijn gegaan. Het CBS krijgt later pas informatie binnen over de doodsoorzaak. Dan wordt hier meer over duidelijk.

Bron: ANP