Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5903. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 32 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Dit artikel wordt steeds bijgewerkt met de nieuwste informatie van het RIVM en het LCPS. Het artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 mei om 16:50 uur.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Onder de nieuwe doden zijn acht mensen die op woensdag zijn overleden, tien mensen die dinsdag stierven en vijf doden van afgelopen maandag, maar ook twee mensen die meer dan een maand geleden zijn overleden.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn zestien nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus. Acht van hen liggen sinds afgelopen maandag in het ziekenhuis. Het totaal aantal ziekenhuisopnames is gestegen naar 11.713. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 182 naar 45.950, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.

De corona-uitbraak was eind maart en begin april op zijn hevigst. Op 27 maart werden 611 mensen in ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal tot nu toe. Op 31 maart stierven 175 mensen. Sindsdien daalt het aantal opnames en het aantal sterfgevallen.

Zuid-Holland heeft bijna 10.000 coronagevallen, het hoogste aantal van Nederland. Noord-Brabant heeft met 1508 de meeste sterfgevallen.

Cijfers intensive cares

 Het aantal Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen is weer iets gedaald, zowel op de intensive cares (ic's) als op verpleegafdelingen. Op de ic's liggen nu nog 182 mensen met COVID-19, de longziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn 7 patiënten minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 28 naar 695. Eén patiënt ligt nog op een ic in Duitsland.

'De daling van het aantal Covid-patiënten op de ic gaat op dit moment langzamer dan voorheen', stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vast. De totale bezetting op de ic's is iets gestegen: er liggen momenteel 559 mensen om andere redenen dan corona. 'Dit komt door het hervatten van de overige zorg', verklaart Kuipers.

Bron: ANP / LCPS