De 11-jarige Derek Buikema, kinderburgermeester van Aalsmeer, geeft maandag 7 januari het startsein voor het aanmelden van initiatieven voor de Rookvrije Generatie Awards. Bijzondere initiatieven zoals rookvrije speeltuinen, scholen, sportverenigingen en gemeenten komen in aanmerking voor de award.

Derek zette zich vorig jaar enthousiast in voor rookvrije schoolpleinen en speeltuinen. 'Sport en roken gaan niet samen en kinderen en roken al helemaal niet. Het is mijn doel om alle sportverenigingen en scholen rookvrij te maken.'

Bijdragen aan een rookvrijere generatie

In 2018 sloten meer dan 70 partijen het Nationale Preventieakkoord. De partijen maken afspraken die onder andere bijdragen aan een steeds rookvrijere generatie. Daarnaast hebben tientallen gemeenten zich ook hard gemaakt tegen roken. Floris Italianer, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, is benieuwd  welke inspirerende acties dit jaar worden aangemeld. 'We zijn benieuwd welke acties dit jaar een stimulans zijn om kinderen rookvrij te laten opgroeien'.

De beweging Rookvrije Generatie is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. De partijen streven naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook.

Bron: Rookvrije Generatie