Vier verdachten van een miljoenenfraude met zorggeld (persoonsgebonden budgetten) zijn aangehouden. In totaal worden in deze zaak zes mensen uit het oosten van het land verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting, maakte de Inspectie SZW maandag bekend.

De verdachten zijn leidinggevenden van een zorginstelling in de provincie Overijssel die jongeren met een geestelijke beperking huisvest. Deze stichting zou onterecht zorggeld bij het zorgkantoor hebben aangevraagd. 'Het vermoeden is dat door de stichting minder zorg werd gegeven dan gefactureerd en verantwoord. Ook zouden zorgvormen zijn gefactureerd en verantwoord, die in werkelijkheid niet zijn verleend', aldus de inspectie.

Het gaat onder meer om declaraties van zorg aan cliënten, terwijl deze jongeren in het buitenland zaten. Ook zouden onjuiste verantwoordingsformulieren aan het zorgkantoor zijn aangeleverd.

Aangifte

Het fraudeonderzoek heeft betrekking op de afgelopen zes jaar en werd gestart na een aangifte van een zorgverzekeraar. Om welke zorginstelling het gaat wilde een woordvoerder van SZW niet zeggen.

Bron: ANP