De hele wereld staat zondag, zoals elk jaar op 1 december, stil bij de honderdduizenden mensen die elk jaar overlijden aan de gevolgen van aids. Ook in Nederland is, op Wereld Aids Dag, aandacht voor de strijd tegen de ziekte.

Op het Beursplein in Amsterdam wordt zondagmiddag een levensgroot standbeeld van een huilende vrouw onthuld. De traan die zij iedere veertig seconden laat, staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het bassin waarin zij staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.

770.000 mensen sterven naar verwachting dit jaar aan aids

Het beeld wordt onthuld door Aidsfonds-ambassadeur Angela Groothuizen en het 11-jarig meisje Jacky, die met hiv leeft en haar moeder verloor aan aids. De onthulling van het beeld is ook de aftrap van een landelijke campagne 'Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes'.

In Nederland leven 23.300 mensen met hiv. Jaarlijks sterven in ons land ongeveer twintig mensen aan aids. Wereldwijd zijn bijna 38 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Dit jaar sterven naar verwachting 770.000 mensen aan de gevolgen van aids. Volgens het Aidsfonds krijgt nog altijd bijna de helft van de kinderen met hiv wereldwijd, geen levensreddende medicijnen.

Bron: ANP