De gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen moet aanzienlijk verbeterd worden. Dat zegt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht. Zij deed onderzoek naar de problemen die ouderen ervaren bij hun medicijngebruik. In tien gevallen hadden die problemen zelfs mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de patiënt.

De onderzoekers bestudeerden 59 zelfstandig wonende ouderen van zeventig jaar of ouder. 95 procent van de onderzochte ouderen ondervond problemen met het gebruik van hun medicatie.

Gebruiksvriendelijkheid kan beter

'De farmaceutische industrie steekt veel tijd, energie en geld in het toetsen van nieuwe medicatie', verklaart Notenboom. 'Maar ze letten hierbij alleen op de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. De gebruiksvriendelijkheid wordt vrijwel niet onderzocht, terwijl het zeker effect kan hebben op de werking en de veiligheid. Een voorbeeld: als een patiënt alleen zijn medicatie kan nemen wanneer een buurman hem daarbij helpt, dan levert dat problemen op als de buurman op vakantie gaat.'

Verbeteren van medicijngebruik

Het onderzoek was gericht op ouderen omdat zij over het algemeen meer last hebben van beperkingen die het medicijngebruik lastiger maken. Notenboom liet 36 ouderen en jongvolwassenen steeds twaalf tabletten doorbreken. De ouderen bleken veel minder (38 procent) in staat om de medicijnen te breken dan de jongeren (76 procent).

Collectieve aanpak

Volgens Notenboom moet er actie worden ondernomen. 'Als we dit probleem willen oplossen dan moet niet alleen de farmaceutische industrie zich inzetten, maar ook de regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten.'

Bron: Universiteit Utrecht