Van de mensen die al waren opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek voor darmkanker, borstkanker of baarmoederhalskanker, heeft 80 procent te maken gehad met uitstel. Daarvan wacht 45 procent nog altijd op een afspraak. 

Dat blijkt uit een peiling van Dokters van Morgen. Van de respondenten is 31 procent niet opgeroepen: omdat die niet in aanmerking kwam voor een bevolkingsonderzoek, of omdat die tijdens de coronaperiode niet zijn opgeroepen. Van degenen die wel opgeroepen zijn, heeft 80 procent dus te maken gehad met uitstel. 45 procent daarvan wacht nog op een afspraak, bij 55 procent staat inmiddels wel een afspraak. 2,5 procent van de mensen die een oproep hadden staan, gaat sowieso niet. 

Van de mensen die te maken hebben gehad met een uitgesteld bevolkingsonderzoek maakt 34 procent zich zorgen over de uitstel of over zijn of haar gezondheid. De poll werd door 173 mensen ingevuld.

De bevolkingsonderzoeken voor darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker zijn sinds 1 juli alledrie weer opgestart.

'Twijfel om naar de huisarts te gaan'

Een respondent laat ons weten dat borstkanker en darmkanker in de directe familie voorkomen. Een andere respondent schrijft: 'Twijfel al een tijdje om naar de huisarts te gaan over "onrustige" klieren, wilde de oproep afwachten voor een borstonderzoek. Helaas nog geen oproep ontvangen'.

Een ander: 'Vanmorgen geweest voor borstkanker en ging prima! Zelf afspraak gemaakt naar aanleiding van ontvangen nieuwe brief. Kreeg binnen zelfs een mondkapje, prima'.

Alleen borstkankeronderzoek nog niet op oude niveau

Volgens Nynke van der Veen, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (onderdeel van het RIVM), zijn de onderzoeken naar baarmoederhalskanker en darmkanker weer voor bijna 100 procent opgestart. Voor het baarmoederhalskankeronderzoek wordt zelfs gekeken of dat verder opgeschaald kan worden, om de achterstanden weg te werken.

Het borstkankeronderzoek is nog niet terug op het oude niveau. Borstkankeronderzoek vindt plaats in speciale bussen, die rondrijden door het land. 'De gangen in die bussen zijn heel smal, cliënten zitten dicht op elkaar. We kunnen vanwege de coronamaatregelen nu veel minder mensen uitnodigen'.

Zorgen of klachten? 'Neem contact op met de huisarts!'

Van der Veen verwacht niet dat er hele grote gevolgen zijn van de uitgestelde onderzoeken. 'Wij kunnen kanker in een heel vroeg stadium opsporen. De kans dat dat dan een paar maanden later leidt tot meer sterfte of veel meer behandelingen is niet zo groot. Maar: wij kijken altijd naar de effecten voor de grote groep, voor een individu kan dat anders liggen'.

Van der Veen benadrukt daarom ook: 'Als iemand klachten heeft, zich veel zorgen maakt, bijvoorbeeld omdat kanker in de familie voorkomt: neem contact op met de huisarts! Die kan inschatten of het belangrijk is dat je een onderzoek krijgt'.

En wat vindt het KWF Kankerbestrijding? De boodschap van woordvoerder Mischa Stubenitsky is duidelijk: maak een afspraak voor het bevolkingsonderzoek. 'Bevolkingsonderzoeken redden levens. Voor veel soorten kanker geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. En hoe minder ingrijpend de behandeling zal zijn. Er zijn nadelen van een bevolkingsonderzoek, een borstonderzoek is echt niet fijn, maar de voordelen zijn zoveel groter'.