Zojuist heeft het RIVM bekendgemaakt dat er sinds gisteren zestig nieuwe patiënten zijn gemeld. Het totale aantal personen waarvan bekend is dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt, komt daarmee op 188. Eén van deze patiënten, een man van 86, is overleden.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

De meeste nieuwe patiënten werden in Noord-Brabant gemeld: van de nieuwe gevallen zijn er 26 patiënten woonachtig in deze regio, oftewel bijna de helft.

Advies om thuis te blijven geldt nog altijd alleen voor Noord-Brabant

Het RIVM heeft mensen in Noord-Brabant geadviseerd om thuis te blijven en de sociale contacten te beperken in het geval van klachten. Dit advies is naar aanleiding van de recente stijging van het aantal besmettingen echter niet uitgebreid naar andere regio's van Nederland.

De RIVM doet momenteel onderzoek naar de verspreiding van het virus in Noord-Brabant, de verwachting is dat het RIVM begin volgende week hier meer over kan zeggen.

Grootste deel patiënten in thuisisolatie

Van de 188 patiënten zijn er 112 in het buitenland geweest. Het merendeel van deze patiënten is in (Noord-)Italië geweest, om precies te zijn 103 personen. Hiernaast zijn 47 mensen besmet geraakt via een gediagnosticeerde patiënt. Van 29 mensen wordt momenteel nog onderzocht hoe zij besmet geraakt zijn.

Het grootste deel van de patiënten verblijft in thuisisolatie. Er zijn 24 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Ook voor alle nieuwe patiënten starten de regionale GGD'en een contactonderzoek.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport laat weten dat de inzet nog steeds is om verdere verspreiding in te dammen:

Bron: RIVM