Met minder dan één uur hardlopen per week verhoog je de kans op een langer leven aanzienlijk, meldt De Volkskrant op basis van onderzoek van British Medical Journal. Die winst zit vooral in een lagere kans op kanker en hart- en vaatziektes.

Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat je met vijftig minuten hardlopen per week zo’n dertig procent minder kans hebt op hart- en vaatziekten en 23 procent minder kans op kanker. 

Meer of vaker hardlopen maakt weinig verschil 

Met meer dan vijftig minuten, of meerdere dagen per week, boek je qua gezondheidsvoordelen weinig winst ten opzichte van dat ene uurtje per week. Ook het tempo waarmee je loopt maakt weinig verschil. 

'Van niets naar een beetje sporten is heel goed. Maar daarna vlakken de gezondheidsvoordelen van hardlopen snel af. Je hebt de gezondheidswinst dan al binnen, er komt nog maar weinig bij', citeert de Volkskrant inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat te veel sporten slecht kan zijn voor je gezondheid. Zo blijkt uit het onderzoek dat wanneer je elke dag hardloopt, de kans op vroegtijdige dood weer ietsjes stijgt. 

'Hardlopen gezonder dan fietsen of wandelen'

Uit de cijfers van het onderzoek blijkt tevens dat op laag tempo hardlopen een stuk gezonder is dan op laag tempo fietsen of wandelen. Bij fietsen en wandelen zijn er wel gezondheidsvoordelen, maar die blijven vrij laag. Pas bij een intensievere uitvoering is de gezondheidswinst van niveau. 

Bekijk het volledige onderzoek van British Medical Journal hier. 

Uitzending over thuis sporten

Benieuwd hoe je thuis een goede workout kan doen? Bekijk de twee fragmenten uit de aflevering van Dokters van Morgen over thuis-workouts.

Bron: Britisch Medical Journal / De Volkskrant