Het kabinet stelt 5 miljoen euro beschikbaar als schadevergoeding voor mensen die de slaapziekte narcolepsie hebben gekregen na een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Het zou gaan om een groep van zeven tot elf mensen die in 2009 het vaccin Pandemrix toegediend kregen en daarna de slaapziekte narcolepsie ontwikkelden. Narcolepsie is een aandoening waarbij mensen plotseling in slaap vallen zonder zich daartegen te kunnen verweren, ook overdag.

Verband is nog onduidelijk

De Volkskrant noemt het 'uitzonderlijk' dat het kabinet een schadevergoeding beschikbaar stelt voor de mogelijke bijwerking van het vaccin. Het is namelijk nog niet duidelijk of de groep mensen ziek is geworden door de inenting of dat er andere oorzaken zijn voor de ziekte.

Vaccins worden voordat ze worden toegediend, uitgebreid getest op veiligheid en mogelijke bijwerkingen. Bij het vaccin Pandemrix bleek achteraf dat er mogelijk toch iets aan de hand is, ook al spreken sommige studies dit tegen. Volgens de producent van Pandemrix, GSK, is narcolepsie een complexe ziekte met verschillende mogelijke oorzaken. GSK stelt dat er meer onderzocht moet worden om erachter te komen wat de rol is geweest van Pandemrix bij de ontwikkeling van narcolepsie.

'Toch sterke aanwijzingen'

'Je kunt ook narcolepsie krijgen zonder dat het iets met het vaccin te maken heeft. Maar alle studies bij elkaar opgeteld zijn er wel sterke aanwijzingen dat Pandemrix in zeldzame gevallen kan bijdragen aan het ontwikkelen van narcolepsie,' zegt Agnes Kant, directeur van bijwerkingscentrum Lareb tegen de Volkskrant.

Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid gaf in 2014 opdracht om tot een schikking te komen. Zij zag genoeg redenen in de onderzoeken om serieus te kijken naar het verband tussen het vaccin en de slaapziekte. In de begroting van het ministerie van Volksgezondheid staat nu dat er grondig onderzoek gedaan moet worden.

Pandemie Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep ontstond in Mexico maar breidde al snel uit naar landen over de hele wereld. Het virus veroorzaakte in 2009 een pandemie. De symptomen lijken op die van een normale griep, zoals koorts, verkoudheid, misselijkheid en diarree. Uiteindelijk zijn er in Nederland 60 mensen overleden aan de ziekte, maar zij hadden daarnaast ook al een zwakke weerstand.

Bron: de Volkskrant