Van jongeren in de leeftijd tussen 13 en 24 jaar ervaart 43 procent psychische klachten. Het gaat om klachten als piekeren, angstklachten en slecht slapen. Dat blijkt uit onderzoek onder 625 jongeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Newscom in opdracht van MIND, een organisatie die zich inzet voor mensen met psychische problemen, en 3FM. Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de jongeren met psychische problemen niet met anderen praten over deze problemen. De belangrijkste reden die jongeren noemen voor hun geslotenheid is de angst dat anderen vinden dat ze zich aanstellen. Ook zijn ze bang dat anderen hen anders gaan benaderen.

'Praat er met anderen over'

Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND: 'Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Daarnaast kun je altijd bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie, waar je op begrip en hulp kunt rekenen.'

#openup-week

Vanaf maandag 1 mei tot donderdag 4 mei is de #openup-week, een initiatief van MIND en 3FM. In deze week wordt bij jongeren openheid over psychische problemen gestimuleerd.

Bron: Nu.nl/MIND