Universiteiten, bedrijven en sportorganisaties beginnen in januari een groot onderzoek naar hoe sportblessures voorkomen kunnen worden. Naar eigen zeggen voor het eerst wordt met behulp van sensoren in kleding onderzocht in hoeverre spieren belast kunnen worden.

Daan Bregman, onderzoeker aan TU Delft legt het uit als: 'een spier is net als een ballon, je kan een ballon blijven opblazen maar op een gegeven moment knapt hij. Op basis van metingen kunnen sporters geadviseerd worden in hoe ver ze kunnen gaan voordat ze een blessure oplopen.' Ook worden koelvesten ontwikkeld om oververhitting te voorkomen en wordt gewerkt aan technologie die vallen met de fiets moeten tegengaan

Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

Blessurepreventie

Er worden vooral metingen gedaan in sporten waar veel blessures voorkomen zoals voetbal, fitness, fietsen en hardlopen. De resultaten kunnen verwerkt worden in brochures voor blessurepreventie van verzekeraars, sportapps of trainingsprogramma's voor coaches.

Samenwerkingsverband

Het onderzoek is een samenwerking van acht universiteiten en academische ziekenhuizen en zes hogescholen, die in het project gaan samenwerken met NOC*NSF, meer dan twintig bedrijven waaronder Gazelle, Adidas en Zilveren Kruis, sportbonden waaronder de KNVB, sportploegen zoals Team Sunweb, sportartsen en sportfysiotherapiepraktijken.

Onderzoeksubsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dinsdag een subsidie van 4 miljoen euro aan het onderzoek toegekend. Daarnaast investeren bedrijven en sportorganisaties samen 2,2 miljoen euro in het onderzoek.

Bron: ANP