'Het is absurd dat farmaceuten tientallen miljarden winst maken over de rug van patiënten', die uitspraak deed Henk Nijboer, Tweede Kamerlid van de PVDA gisteren in het programma 'Haagse Lobby' op NPO 2.

Volgens Nijboer is die winstmarge in geen enkele andere markt zo hoog. 'Het is totaal scheef. Dat komt doordat zij een uniek medicijn hebben en mensen hebben dat nodig om beter te worden of soms om niet dood te gaan. Ze kleden de overheid en de patiënten maximaal uit. Echt absurd', vervolgt Nijboer.

Farmaceutische wereld

De PVDA-er ziet gelijkenis met de bankenwereld. 'Het is eigenlijk hetzelfde mechanisme: een eigen wereld waar mensen vooral op eigen belang uit zijn.' Volgens hem ligt de sector te veel in de luwte. 'En dan gebeuren er eigenlijk heel veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.'

Uitbuiting

Nijboer geeft toe dat de farmaceuten belangrijke medicijnen maken. 'Maar ze buiten die positie maximaal uit', vindt Nijboer. 'Dat doen ze eigenlijk over de rug van patiënten die hoge prijzen moeten betalen en over de rug van de maatschappij, waar hoge premies betaald moeten worden. En dat is allemaal publiek geld', sluit de politicus af.

Bron: WNL