Het kabinet maakt 2 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. Een internationaal samenwerkingsverband (het Global Antibiotic Research and Development Partnership - GARDP) gaat hiermee aan de slag, aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Dit meldt het ministerie op haar website.

Het GARDP is een samenwerkingsverband tussen de Wereld Gezondheids Organisatie en het Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDI). Het initiatief is opgericht met behulp van een bijdrage van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid Afrika. Het doel is om gezamenlijk nieuwe antibiotica te ontwikkelen en te produceren.

Volgens Schippers is het duidelijk dat de huidige businessmodellen voor ontwikkeling van  nieuwe antibiotica niet werken. ‘We hebben dringend behoefte aan goed werkende en betaalbare antibiotica die op een verantwoorde manier worden gebruikt en dat is precies waar GARDP zich voor inzet’, aldus de bewindsvrouw.

Noodzakelijke investering

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Door onzorgvuldig gebruik zijn steeds meer bacteriën ongevoelig voor de werking van antibiotica. Het gevolg is dat eenvoudig te behandelen ziektes nu weer levensbedreigend dreigen te worden. Naar schatting sterven hierdoor jaarlijks zo’n 700.000 mensen. Het is daarom volgens het GARDP essentieel dat er nieuwe antibiotica worden ontwikkeld, die vervolgens zo min mogelijk worden gebruikt. Dit maakt het een onaantrekkelijke investering voor commerciële partijen en daarom is het gebruik van publiekelijk geld noodzakelijk.

Hoge prioriteit

GARDP is van plan een zakelijk model te gebruiken dat al jaren wordt ingezet voor ontwikkeling van geneesmiddelen voor armoede-gerelateerde ziekten. Ze onderhandelen slim door optimaal gebruik te maken van bestaande kennis en kunde uit het bedrijfsleven. Ook worden er vooraf afspraken gemaakt over toegang, prijzen en patenten. Volgens Schippers gaf zij in gesprekken met internationale contacten ‘hoge prioriteit’ aan de mondiale bestrijding van antibioticaresistentie. ‘Dat is precies waar GARDP zich voor inzet en waarom Nederland dit initiatief van het begin steunt.' 

Bron: Rijksoverheid/ANP