Ziekenhuizen hebben in tien jaar tijd zeker 35 medewerkers ontslagen wegens diefstal van medicijnen, vooral slaap- en kalmeringsmiddelen als temazepam en oxazepam. Het gaat vooral om verpleegkundigen, meldt althans radioprogramma Argos zaterdagmiddag op Radio1. Het programma heeft volgens eigen zeggen bij 78 ziekenhuisinstellingen onderzoek gedaan.

De ontslagen hadden plaats tussen 2006 en 2016, maar de meeste, 22, dateren uit de periode 2014 tot en met 2016. Er werden ook nogal eens opiaten meegenomen.

'De druk neemt toe'

Een deel van het verplegend personeel blijkt hevige last te ondervinden van de nachtdiensten en probeert dit te ondervangen met slaappillen, zo valt uit het programma op te maken. 'De druk neemt verder toe, doordat oudere verpleegkundigen geen nachtdiensten meer hoeven te doen en de aanwas onder jongere verplegers stok', concluderen de programmamakers.

'21 procent slikt slaappil na nachtdienst'

Uit een nog niet gepubliceerde peiling van beroepsvereniging V&VN onder ruim 1800 verpleegkundigen en verzorgenden zal volgens Argos blijken dat 21 procent van deze medewerkers slaappillen slikt om na een nachtdienst te kunnen slapen: 16 procent soms, 5 procent altijd. Directeur Sonja Kersten van V&VN noemt het gebruik in het programma 'heel gevaarlijk en ernstig'.

In Argos vertelt een verpleegkundige hoe zij onder meer door vermoeidheid in de nacht vergat de beademing van een patiënt te activeren, een fout die gelukkig op tijd werd ontdekt.

Uitzending Zorg.nu: door hoge werkdruk grotere kans op fouten

Het maken van fouten heeft een grote impact op verpleegkundigen, met slapeloze nachten en onzekerheid als gevolg. Hoge werkdruk is één van de factoren die bijdraagt aan het maken van fouten.

Bekijk fragment: Gevolgen van een hoge werkdruk bij verpleegkundigen

Bron: ANP