Artsenfederatie KNMG wil openheid van zaken rond het vermeend misbruik van de titel 'psychiater' door kandidaat-gemeenteraadslid Cailin Kuit van Bij1 in Amsterdam. Deze titel is wettelijk beschermd en mag alleen worden gevoerd na het afronden van de opleiding geneeskunde en specialisatie in het vak.

Op de website van de partij staat dat Kuit werkzaam is geweest als psychiater. Als iemand een titel voert moeten patiënten erop kunnen vertrouwen dat dit klopt. Dat is de basis voor een goede arts-patiëntrelatie, zo stelt KNMG

Kuit moet gevoerde titel onderbouwen

De artsenfederatie zegt nog niet zeker te weten of Kuit de titel daadwerkelijk onterecht heeft gebruikt. Het kandidaats-raadslid is niet bekend als psychiater bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De artsenfederatie dringt er nu bij Kuit op aan om het gebruik van de titel in een verklaring te onderbouwen. De artsenfederatie wacht deze onderbouwing af voordat ze eventuele stappen onderneemt.

Geen enkele reden om te twijfelen

Partijleider Sylvana Simons zei zondag bij het tv-programma Buitenhof dat het een gerucht betreft en er geen enkele reden is om te twijfelen aan het verhaal.

Opleiding tot psychiater

De weg naar de beschermde titel van psychiater is lang. Na een zes jaar durende studie geneeskunde, dient de arts zich nog minimaal 4,5 jaar te specialiseren. Wie actief is als psychiater moet zich als zodanig registreren in het BIG-register.

Update 12 januari: Kuit trekt zich terug

Kandidaat Cailin Kuit van de Amsterdamse politieke partij van Sylvana Simons BIJ1 trekt zich terug. In een verklaring op de site van de partij staat donderdagavond: 'Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt. Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd.'

Er werd de afgelopen dagen getwijfeld aan de bewering dat Kuit psychiater is, maar volgens diverse media stond ze nooit in het BIG-register.

Korte tijd werkzaam geweest

Op de site zegt Kuit over de kwestie dat iemand van de BIJ1-redactie bij haar biografie op de website had toegevoegd dat ze vroeger in een kliniek werkte. 'Ik schrijf er zelf niks over omdat het een heel lang en pijnlijk traject geweest is om het voor elkaar te boksen om überhaupt toegelaten te worden op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is mijn fysieke gesteldheid flink achteruit gegaan en daardoor ben ik er uiteindelijk maar heel kort werkzaam geweest. We praten dan over 20 jaar geleden. Om het vak uit te oefenen moet je je ook regelmatig bijscholen en laten zien dat je meegaat in de laatste inzichten in het veld. Tevens moet je een bepaald aantal patiënten behandelen om aan het werk te mogen blijven. Dit was voor mij onhaalbaar.'

Bron: ANP/KNMG