Patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS of ME) hebben mogelijk jarenlang de verkeerde behandeling gehad. Er is gesjoemeld met het onderzoek waarop de behandeling is gebaseerd. De Nederlandse gezondheidsraad heeft de Tweede Kamer belooft zich over de kwestie te buigen.

De voor patiënten zeer vermoeiende behandeling, was voornamelijk gericht op intensieve lichaamsbeweging. Patiënten die weigerden, kon het hun uitkering kon kosten. Het was jarenlang de enige behandeling waar artsen op vertrouwden, totdat bleek dat de Britse onderzoekers gesjoemeld hadden met de onderzoeksgegevens.

Mishandeling

De Britse arts Sarah Myhill, een kenner op het gebied van CVS/ME, noemt de PACE-studie tegenover EenVandaag een 'wetenschappelijke grap'. 'Ik vind deze frauduleuze studie ook misdadig. Want deze behandeling maakt mensen slechter. Ik zie dit als een vorm van mishandeling.'

Voorzichtigheid geboden

De Nederlandse verzekeringsarts Jim Faas twijfelt naar aanleiding van de controverse over de standaardbehandeling. Hij roept andere verzekeringsartsen op tot voorzichtigheid. De hoogste bestuursrechter oordeelde al in twee zaken dat CVS-patiënten die de therapie niet ondergaan of afmaken terecht door de uitkeringsinstantie kunnen worden gekort. Zolang de effectiviteit van de methode niet gegarandeerd is, moeten keuringsartsen voorzichtig zijn.

Nederlands beleid

De Nederlandse Gezondheidsraad buigt zich nu op verzoek van de Tweede Kamer over het dossier. Het rapport wordt begin volgend jaar verwacht. Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid laat aan EenVandaag weten de cognitieve gedragstherapie wel als effectieve behandeling bij chronische vermoeidheid te zien.

Bron: EenVandaag