Omdat iedereen recht heeft op gezondheidszorg, is het in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Het achterliggende idee is dat de kosten zo over iedereen worden verspreid en de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft. Wanneer je zo'n verplichting aan moet gaan is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die voor jou geschikt is. Zorg.nu vertelt waar je op moet letten tijdens je zoektocht.

Welke zorg denk ik nodig te hebben?

De behoeften aan zorg verschillen per persoon; de een heeft meer of vaker zorg nodig dan de ander. Het is daarom onmogelijk een specifieke zorgverzekering aan te raden die geschikt is voor iedereen. De eerste stap richting het kiezen van een zorgverzekering is het maken van een indicatie van de nodige zorg. Maak hier een lijstje van en controleer vervolgens welke dingen wel en niet onder de basisverzekering vallen.

Basisverzekering

Valt alles wat op je lijstje staat onder de basisverzekering? Omdat deze voor iedereen en bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is, wordt de keuze dan al iets gemakkelijker. Wel zijn er drie soorten basisverzekeringen met bepaalde voorwaarden die de hoogte van de premie bepalen:

  • Budgetpolis: hierbij heb je een beperkte keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Er hoeft minder premie te worden betaald.
  • Naturapolis: bij deze polis heb je een ruime keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Je betaalt hiervoor de gemiddelde premie.
  • Restitutiepolis: met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. De premie die je moet betalen wordt hierdoor hoger.

Welke van deze drie de beste optie voor jou is, hangt af van het budget dat je in gedachten hebt en voorwaarden waaraan jij wilt dat de verzekering voldoet.

Aanvullende verzekering

Staan er op je lijstje dingen die niet onder het basispakket vallen, dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hiervoor bepalen zorgverzekeraars zelf hun vergoedingen. Vergelijk bij verschillende verzekeraars welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en tegen welke prijs. Kijk vervolgens of je kunt uitrekenen of de premie van de verzekering opweegt tegen de vergoeding die je krijgt en beslis daarna of het verstandig is om de aanvullende verzekering af te sluiten.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn erg veel mogelijkheden qua zorgverzekeringen. Het is daarom soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Op internet vind je vergelijkingssites die dit probleem oplossen. Je vult hier een aantal gegevens en voorkeuren in waarmee de site de voor jou meest geschikte verzekeringen selecteert. Bij de handige adressen staan een aantal van deze websites.

Zorgverzekeraars mogen elk jaar de premie, inhoud van het pakket of vergoedingen wijzigen. Het is daarom verstandig om elk jaar je lijstje en je verzekering opnieuw te bekijken. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld meer betaalt voor zorg waar je geen gebruik van maakt.

Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt bij het maken van zorgkosten. Vanaf het moment dat je door dit bedrag heen bent tot aan het volgende kalenderjaar vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Door jouw eigen risico te verhogen kun je korting krijgen op je premie. Wil je hier meer over weten? In dit artikel wordt het begrip eigen risico uitgelegd en vertelt wat het betekent als je deze verhoogt.

Noot: Dit is een artikel uit september 2016, gecontroleerd door de redactie op 22 november 2018.

Bron: Rijksoverheid