Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid en bestemd voor mensen met een laag (midden)inkomen. Met zorgtoeslag komt de overheid mensen met een laag inkomen tegemoet in de kosten van hun zorgverzekering. Zorg.nu vertelt je wanneer je hier recht op hebt.

Het doel van zorgtoeslag is om de zorg voor mensen met een laag inkomen betaalbaar en toegankelijk te houden. De Belastingdienst betaalt de toeslag uit. Hoeveel je ontvangt hangt af van de hoogte van je inkomen. Om in aanmerking te komen, moeten jij en je eventuele toeslagpartner (bijvoorbeeld je echtgenoot of geregistreerde partner) in 2019 aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog (in 2019 ligt de grens op €29.562 bruto per jaar zonder toeslagpartner en €37.885 bruto per jaar met toeslagpartner)
  • Je vermogen (zoals spaargeld en beleggingen) mag op 1 januari 2019 niet groter zijn dan €114.776 en je gezamenlijke vermogen niet groter dan €145.136

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je militair bent of een buitenlandse student, gelden aanvullende regels.

Aanvragen

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je online zorgtoeslag aanvragen via 'Mijn toeslagen'. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Zorgtoeslag voor 2019 kun je aanvragen tot 1 september 2020. Je kunt de toeslag dus met terugwerkende kracht aanvragen.

Let op! Verandert je inkomen? Geef dit dan door, het kan namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van je zorgtoeslag. Doe je dit niet op tijd, dan bestaat de kans dat je na een aantal maanden ineens een fiks bedrag moet terugbetalen.

Bron: Belastingdienst

Noot: Dit is een artikel uit november 2017, gecontroleerd door de redactie op 19 november 2018.