Een griepepidemie is geen vreemd verschijnsel in de Nederlandse winterperiode. Het influenzavirus verspreidt zich als een lopend vuurtje, dus je moet geluk hebben wil je aan besmetting ontkomen. Om dit geluk een handje te helpen, heeft Zorg.nu vier tips op een rij gezet.

Tip 1: Vermijd handen schudden

Het virus dat griep veroorzaakt is erg besmettelijk. Mensen die al last hebben van de ziekte, zijn veel aan het hoesten en niezen. Vaak gebruiken zij hun hand om de hierbij vrijkomende druppels (met daarin het virus) op te vangen. Als deze persoon je vervolgens de hand schudt, zitten jouw vingers en handpalm ook onder de besmettelijke deeltjes. De kans dat het virus in je lichaam terecht komt is daardoor groot. In tijden dat griep heerst, is het dus geen slecht idee om een andere manier van groeten te overwegen!

Tip 2: Let extra op hygiëne

Het virus verspreidt zich erg gemakkelijk. Om te voorkomen dat jijzelf of anderen in je omgeving besmet raken, is goede hygiëne belangrijk. De volgende dingen helpen je het virus zo goed mogelijk buiten te houden:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Houd je huis, vooral deurknoppen, kranen en de trapleuning schoon
  • Als je moet hoesten of niezen, doe dit dan netjes in een papieren zakdoekje en gooi deze na gebruik weg.

Tip 3: Zorg dat je je huis of werkplek ventileert

Naast besmetting via handen, kunnen er ook druppels met het virus via de lucht in je lichaam terecht komen. Het is daarom goed om zowel je huis als eventuele werkplek te ventileren. Laat de ramen en deuren op een kier staan of lucht één keer per dag tien minuten door een raam en/of deur open te zetten. 

Helpt het om de griepprik te halen?

Over de effectiviteit van de griepprik bestaan veel twijfels. Zorg.nu spreekt met huisarts Joost Zaat en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Werkt de griepprik?

Bron: Thuisarts.nl/RIVM

Noot: Dit is een artikel uit januari 2017, gecontroleerd door de redactie op 7 november 2018.